Diwali, praznik svetlosti!

TurskeSerije
TurskeSerije
Developer: Unknown
Price: Free

Indija

Diwali, praznik svetlosti!

By  | 
Diwali - praznik svetlosti!

Diwali – praznik svetlosti!

 
Cetvrti dan se naziva Padva. U hramovima Mathura-e i Nathadwara, idole boginja kupaju u mleku i ukrasavaju ih dragocenim tkaninama i ukrasima. Zatim im se nude ponude. Na ovaj se dan gleda kao na najpovoljniji za početak novog poduhvata. U puno domova je običaj da supruga stavi mužu tilak na čelo i napravi molitvu za njegov uspešan život. Zahvalan za to, suprug je daruje vrlo skupim poklonom. Ovaj praznik je simbol ljubavi i poštovanja između supružnika.
 
Peti dan praznika se jos naziva i Bhai Duj. Na taj dan udate sestre pozivaju svoju bracu u goste i caste ih slatkisima. Za uzvrat dobijaju takodje slatkise i poklone. Legenda govori kako je na ovaj dan bog Jama posetio svoju sestru Jami, koja mu je napravila tilak na čelu, ponudila slatkiše i poklon koji je napravila vlastitim rukama. Tog dana je Jama proglasio da svako ko primi tilak od sestre, nikada neće biti odbačen. Taj se dan poštuje kao simbol bratsko-sestrinske ljubavi.
 
Mnogi Indijci vide Diwali kao priliku da se kockaju, a to potice od legende o tome da je na taj dan boginja Parvati bacala kockice sa svojim muzem, kada je rekla da ce, svi oni koji se budu kockali u noci Diwalija, imati srece. 
 
Za mnoge hinduse, Diwali je vegetarijanski praznik.
Dije

Dije

Pozdrav svim sajtovcima od moderatora i prevodioca - Tempeste! Želim vam prijatan boravak na našem sajtu, tu smo zbog vas!

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    1. 1 Klikni na AdBlock ikonicu u gornjem desnom uglu pretraživača - ikonica je crvena kao znak STOP
    2. 2 Ispod teksta "Pause on this site:" klikni na dugme "Always"
    3. 3 Osveži stranicu i gledaj sve besplatno