Diwali, praznik svetlosti!

Indija

Diwali, praznik svetlosti!

By  | 
Diwali - praznik svetlosti!

Diwali – praznik svetlosti!

 
Cetvrti dan se naziva Padva. U hramovima Mathura-e i Nathadwara, idole boginja kupaju u mleku i ukrasavaju ih dragocenim tkaninama i ukrasima. Zatim im se nude ponude. Na ovaj se dan gleda kao na najpovoljniji za početak novog poduhvata. U puno domova je običaj da supruga stavi mužu tilak na čelo i napravi molitvu za njegov uspešan život. Zahvalan za to, suprug je daruje vrlo skupim poklonom. Ovaj praznik je simbol ljubavi i poštovanja između supružnika.
 
Peti dan praznika se jos naziva i Bhai Duj. Na taj dan udate sestre pozivaju svoju bracu u goste i caste ih slatkisima. Za uzvrat dobijaju takodje slatkise i poklone. Legenda govori kako je na ovaj dan bog Jama posetio svoju sestru Jami, koja mu je napravila tilak na čelu, ponudila slatkiše i poklon koji je napravila vlastitim rukama. Tog dana je Jama proglasio da svako ko primi tilak od sestre, nikada neće biti odbačen. Taj se dan poštuje kao simbol bratsko-sestrinske ljubavi.
 
Mnogi Indijci vide Diwali kao priliku da se kockaju, a to potice od legende o tome da je na taj dan boginja Parvati bacala kockice sa svojim muzem, kada je rekla da ce, svi oni koji se budu kockali u noci Diwalija, imati srece. 
 
Za mnoge hinduse, Diwali je vegetarijanski praznik.
Dije

Dije

Pozdrav svim sajtovcima od moderatora i prevodioca - Tempeste! Želim vam prijatan boravak na našem sajtu, tu smo zbog vas!

How to whitelist website on AdBlocker?

How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site