Tadž Mahal - simbol večne ljubavi!

TurskeSerije
TurskeSerije
Developer: Unknown
Price: Free

Indija

Tadž Mahal – simbol večne ljubavi!

By  | 
 Jahanara Begum Sahib

Jahanara Begum Sahib

Mumtaz je prvo bila sahranjena u mestu u kom je i umrla, u bašti Zainbad. Zatim je njeno telo preneseno u Agru, u zlatnom kovčegu, uz velike počasti i deljenje hrane, pića i novca. Na tom mestu gde je privremeno počivala, i danas stoji obeležje. Po treći put, sahranjena je na mestu gde i sada počiva, po okončanju izgradnje mauzoleja, 26. maja 1633. godine. Na ulazu u mauzolej stoji natpis: “Dušo, odmaraj u umetnosti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude s tobom.” Nakon nje, imao je Šah još dve žene, ali to su bili brakovi pretežno sklopljeni iz političkih razloga.
Šah se razboleo 1658., što su njegovi sinovi iskoristili kako bi se počeli boriti za presto. Iako se Šah potpuno oporavio, njegov treći sin, Aurangzeb, proglasio ga je nesposobnim i zatočio ga u tvrđavi Agri. Živeo je tako još osam godina sa jednom jedinom mogućnošću – da kroz prozor Jasminove kule, preko reke Džumne, posmatra počivalište svoje voljene žene. Jahanara Begum Sahib (Šahova najstarija ćerka sa Mumtaz), voljno je delila sa njim godine zatočeništva i negovala ga. On je s godinama sve više obolevao i na kraju umro 1666. u 76 godini života. Sahranjen je pored svoje voljene Mumtaz.

Usled gužvi i zagađenog vazduha koji razaraju fasadu Tadž Mahala postoji mogućnost da će ga uskoro zatvoriti za posetioce. Na žalost ako se to bude dogodilo Tadž Mahalu ćemo se diviti samo sa fotografija. Naučnici svakodnevno upozoravaju da zagađenost oko mauzoleja mora sa se smanji jer će u protivnom beli mermer pocrneti.

Izvori:

http://www.navidiku.rs/
http://sr.wikipedia.org/
http://sh.wikipedia.org/
http://en.wikipedia.org/
http://wannabemagazine.com/

Pozdrav svim sajtovcima od moderatora i prevodioca - Tempeste! Želim vam prijatan boravak na našem sajtu, tu smo zbog vas!

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    1. 1 Klikni na AdBlock ikonicu u gornjem desnom uglu pretraživača - ikonica je crvena kao znak STOP
    2. 2 Ispod teksta "Pause on this site:" klikni na dugme "Always"
    3. 3 Osveži stranicu i gledaj sve besplatno