Turska kuhinja - Page 3 of 3 - Turske-Serije.Net

TurskeSerije
TurskeSerije
Developer: Unknown
Price: Free

Turska

Turska kuhinja

By  | 

turski-caj-500

Turski caj

 

Zajedno sa žitaricama, u turskoj kuhinji se u velikim količinama konzumira i povrće. Jedno od najjednostavnijih jela za pripremu se pravi tako što se glavno povrće, kao što su tikvice ili plavi patlidžan, seku na kolutove, mešaju sa paradajzom, zelenom paprikom i crnim lukom i polako dinstaju na puteru, u sopstvenim sokovima.

Turska ima bogatu tradiciju alkoholnih pića, uprkos islamskoj prohibiciji protiv vina i svega alkoholnog. Ispijanje pića sa porodicom i prijateljima, kako u kući tako i u tavernama i restoranima, je značajan deo svake posebne prilike.

Najpoznatiji slatkiši koji se vezuju za tursku kuhinju su ratluk i baklava. Iz priče deluje kao da su to slatkiši koji će uslediti nakon svakog obroka, ali zapravo nije tako. Prvo, familija turskih deserata je daleko veća. Drugo, ova dva deserta nisu nešto što će tipično biti posluženo nakon glavnog jela. Na primer, baklava i njeni rođaci se najčešće jedu uz kafu, kao užina ili nakon kebaba. Desert koji se najčešće jede nakon obroka je sveže, sezonsko voće.Voće se tokom proleća i leta jede sveže, a kasnije se suši i jede u kompotima, džemovima i slatkima,kao i kod nas.

Najfascinantniji doprinos desertima koji je dala turska kuhinja, a koji lako može promaći prosečnom turisti, su mlečni deserti – muhalebi. Tu spadaju razni pudinzi, od onih delikatnih, začinjenih ružinom vodicom, do onih jačeg ukusa, sa vlaknima pilećeg belog mesa. Kolači bazirani na žitaricama uključuju kolače iz rerne, peciva pržena u dubokom ulju i ona koja se prže na tiganju. Kolači iz rerne se odnose na baklavu i njene rođake.Helva se pravi tako što se u tiganju na puteru proprže brašno ili griz i pinjoli, a zatim dodaje šećer i mleko ili voda i kuva dok se sva tečnost ne upije.

Turci su od napitaka poznati po kafi.Čaj je, sa druge strane, glavni izvor kofeina za Turke. Priprema se na poseban način, a pije iz malih, providnih čaša, tako da mu se vidi tamno crvena boja.Među pićima koje vredi spomenuti su izvanredni flaširani voćni sokovi. Ali piće koje je možda najinteresantnije je boza koju ulični prodavci tradicionalno prodaju tokom zimskih večeri. Ovo je gusto piće koje se dobija fermentacijom pšenice i pije se sa malo cimeta, i pri tome gricka pečena leblebija.

U nekom od narednih postova saznajte neke recepte tradicionalne Turske kuhinje…

Izvor//Hrana za dusu//

Hej, pozdrav! Dvoje administratora, uz naše izvrsne moderatore, konstantno brine o vama, osluškuje i ispunjava vaše želje! Rekoh dvoje, pa da se predstavimo, moje ime je Igor i zadužen sam za tehničke detalje, njeno Tina i ona je i autor i tehnički asistent. Toliko za sada, čujemo se na sajtu!

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    1. 1 Klikni na AdBlock ikonicu u gornjem desnom uglu pretraživača - ikonica je crvena kao znak STOP
    2. 2 Ispod teksta "Pause on this site:" klikni na dugme "Always"
    3. 3 Osveži stranicu i gledaj sve besplatno