Turska - Turske-Serije.Net

Turska

Turska

By  | 
turska-ankara

Ankara-glavni grad Turske

Republika Turska (na turskom Türkiye Cumhuriyeti) je država u zapadnoj Aziji sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi(3% je u jugoistočnom delu Balkanskog poluotoka). Do 1922. godine sadašnja Turska je bila sedište Osmanijskog carstva. Glavni grad Turske je Ankara.

Turska se nalazi na obalama Crnog,Mramornog,Egejskog  i Sredozemnog mora.
Turska se graniči na zapadu sa Grckom, Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom.

Turska spada u red razvijenih zemalja. Ima 15-i najveći GDP u svetu. Ključni sektori turske privrede su: bankarstvo, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, industrija kućnih aparata, elektronska industrija, tekstil, rafinacija nafte, petrohemijska industrija, hrana, rudarstvo, čelik i željezo, mašinska industrija i automobilska industrija. U Turskoj preovladavaju usitnjeni zemljišni posedi. Turska ima oko 28 mil. ha njiva i oko 13 mil. ha travnjaka i pašnjaka. Uzgajaju se žitarice (ječam, pšenica i kukuruz) povrće (mahunarke i krompir) i industrijske biljke (duvan i pamuk).
Nastavak na sledecoj strani

Hej, pozdrav! Dvoje administratora, uz naše izvrsne moderatore, konstantno brine o vama, osluškuje i ispunjava vaše želje! Rekoh dvoje, pa da se predstavimo, moje ime je Igor i zadužen sam za tehničke detalje, njeno Tina i ona je i autor i tehnički asistent. Toliko za sada, čujemo se na sajtu!

Kako iskljuciati AdBlocker na ovom sajtu?

Kako iskljuciti adBlocker?

  1. Kliknite nad AdBlock ikonicu u desnom gornjem uglu brousera (obicno ikonica u obliku crvenog kruga).
  2. Kliknite na znak tacno pored "Enabled on this site" ili kliknite "Disable on this website" ili "Whitelist the website" - zavisi koji adBlocker koristite.
  3. Refresujte stranicu da biste bez ometanja koristili sajt!