Zanimljivosti o Turskoj - Turske-Serije.Net

Turska

Zanimljivosti o Turskoj

By  | 
Pamukale

Pamukale-kupaliste u Turskoj

Zanimljivosti o Turskoj

Turska je veoma zanimljiva zemlja po kulturi,obicajima i prirodnim blagom,o cemu cemo naknadno pisati,ali evo i drugih zanimljivosti koje biste mozda zeleli da znate 😀

=Poznаti trojаnski rаtovi po legendi vodili su se u zаpаdnoj Turskoj, i na tom mestu danas stoji drvenа stаtuа trojаnskog konjа.
=Sulejmаn Veličаnstveni (poslednji veliki sultаn Otomаnskog carstva) bio je pesnik koji je napisаo preko 3000 pesаmа, neke od njih kritikuju pohlepu čovečаnstvа.
=70% lešnika proizvede se u Turskoj.
=Najpoznatije piće koje se iz Turske proširilo Evropom i svetom je kafa.
=Ćevapi potiču iz Turske.
=U Turskoj se mnogo više pije čaj od kafe, tradicionalni crni čaj dobro je poznato piće kojim Turci izražavaju dobrodošlicu brojnim turistima.
=Pamukkale ( “Pamučna palata”) je atraktivan prirodni kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija.
=Najveći proizvođač višnje na svetu je Turska, višnja je dobila latinski naziv po starom nazivu grada Cerasus koji se nalazi u Turskoj.
=Devica Marija je provela svoje poslednje dane u Seldžuku (Selcuk) u Izmiru, u blizini antičkog grada Efesa (Ephesus).
=Julije Cezar je izgovorio svoje poznate reči “Veni. Vedi. Veci” (Dođoh. Videh. Pobedih.), u Turskoj kada je pokorio kraljevstvo Ponta u Crnomorskoj regiji Turske
=Prvi poznati Univerzitet u istoriji čovečanstva je u Haranu (Harran) u jugoistočnoj Turskoj.
=Vakcina protiv boginja je došla u Englesku i Evropu iz Turske od strane Ledi Montego početkom 18 veka nakon što su su Turski lekari izlečili njenog sina.
=Neke od prvih najpreciznijih svetskih mapa izradio je poznati Turski kartograf i moreplovac Piri Reis u 16 veku.
=Sve 7 crkvi koje se pominju u Otkrovenju Jovanovom se s nalaze u Turskoj : Ephesus, Smyrna, Pergamum, Thyatira, Sardis, Philadelphia and Laodicea.
=Prvi čovek koji je ikad poleteo je bio iz Turske. Koristeći dva krila, Hezarfen Ahmet Čelebija (Hezarfen Ahmet Celebi) je preleteo Bosfor sa Galata kule u Uskudaru u 17 veku.
=Anadolija je mesto prvog takmičenja u lepoti, kojem je sudio Paris, sa Afroditom, Herom, i Atinom kao učesnicama.

Psssst... Tajni post samo za članove naše mejl liste - naše VIPovce!

Unesi podatke i prijavi se besplatno na našu mejling listu i obezbedi pristup (tajnim) postovima koji nisu na sajtu! Postani VIPovac ili VIPovka sada i unesi podatke!

* polja sa zvezdicom su obavezna


Hej, pozdrav! Dvoje administratora, uz naše izvrsne moderatore, konstantno brine o vama, osluškuje i ispunjava vaše želje! Rekoh dvoje, pa da se predstavimo, moje ime je Igor i zadužen sam za tehničke detalje, njeno Tina i ona je i autor i tehnički asistent. Toliko za sada, čujemo se na sajtu!

  4 Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  How to whitelist website on AdBlocker?

  How to whitelist website on AdBlocker?

  1. 1 Click on the AdBlock Plus icon on the top right corner of your browser
  2. 2 Click on "Enabled on this site" from the AdBlock Plus option
  3. 3 Refresh the page and start browsing the site