Tadž Mahal - simbol večne ljubavi!

Indija

Tadž Mahal – simbol večne ljubavi!

By  | 
Tadž Mahal - simbol večne ljubavi!

Tadž Mahal – simbol večne ljubavi!

Tadž Mahal jedna je od najpoznatijih građevina na svetu. Sagrađena je u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš, od strane mogulskog cara Indije, Šah Džahan-a (prevod: Kralj sveta), i to kao spomen za njegovu rano preminulu ženu, Persijanku Mumtaz Mahal.
Gradnja je počela oko 1632., a završena 1653. Građevinski materijal nabavljan je u većem delu Indije i Azije. Preko 1000 slonova korišćeno je za transport građevinskog materijala u vreme izgradnje. Stil izgradnje predstavlja mešavinu elemenata persijskog, otomanskog, indijskog i islamskog stila. Iranski arhitekta, Ustad Ahmad Lahauri, smatra se glavnim projektantom Tadž Mahala. Ne zna se tačno koliko je koštala izgradnja ovog kompleksa, ali okvirno ta cifra je tada iznosila oko 30 miliona rupija, što se prevedeno u dolare meri trilionima. Njegova izgradnja trajala je 20 godina, a bilo je angažovano oko 30.000 radnika. Gradjevina je sagrađena od najrazličitijih materijala među kojima su i providni beli mermer, žad, kristal, tirkiz, safir i drugi. Ukupno 30 vrsta dragog kamenja ugrađeno je u beli mermer. Ispred zdanja prostire se ogroman vrt.
Spomenici su otvoreni za posetioce od 6h do 19h, osim petka kada je kompleks otvoren za vernike džamije između podneva i 14h. Zbog sigurnosnih razloga, samo pet predmeta (prozirne boce s vodom, male video kamere, mobilni tel. i ženska kozmetika) dozvoljeno je unositi unutar Tadž Mahala.
Godine 1983.Tadž Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svetske baštine, a proglašen je i jednim od Sedam svetskih čuda. (NASTAVAK NA SLED.STR.)

Psssst... Tajni post samo za članove naše mejl liste - naše VIPovce!

Unesi podatke i prijavi se besplatno na našu mejling listu i obezbedi pristup (tajnim) postovima koji nisu na sajtu! Postani VIPovac ili VIPovka sada i unesi podatke!

* polja sa zvezdicom su obavezna


Pozdrav svim sajtovcima od moderatora i prevodioca - Tempeste! Želim vam prijatan boravak na našem sajtu, tu smo zbog vas!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *