Tadž Mahal - simbol večne ljubavi!

TurskeSerije
TurskeSerije
Developer: Unknown
Price: Free

Indija

Tadž Mahal – simbol večne ljubavi!

By  | 
Tadž Mahal - simbol večne ljubavi!

Tadž Mahal – simbol večne ljubavi!

Tadž Mahal jedna je od najpoznatijih građevina na svetu. Sagrađena je u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš, od strane mogulskog cara Indije, Šah Džahan-a (prevod: Kralj sveta), i to kao spomen za njegovu rano preminulu ženu, Persijanku Mumtaz Mahal.
Gradnja je počela oko 1632., a završena 1653. Građevinski materijal nabavljan je u većem delu Indije i Azije. Preko 1000 slonova korišćeno je za transport građevinskog materijala u vreme izgradnje. Stil izgradnje predstavlja mešavinu elemenata persijskog, otomanskog, indijskog i islamskog stila. Iranski arhitekta, Ustad Ahmad Lahauri, smatra se glavnim projektantom Tadž Mahala. Ne zna se tačno koliko je koštala izgradnja ovog kompleksa, ali okvirno ta cifra je tada iznosila oko 30 miliona rupija, što se prevedeno u dolare meri trilionima. Njegova izgradnja trajala je 20 godina, a bilo je angažovano oko 30.000 radnika. Gradjevina je sagrađena od najrazličitijih materijala među kojima su i providni beli mermer, žad, kristal, tirkiz, safir i drugi. Ukupno 30 vrsta dragog kamenja ugrađeno je u beli mermer. Ispred zdanja prostire se ogroman vrt.
Spomenici su otvoreni za posetioce od 6h do 19h, osim petka kada je kompleks otvoren za vernike džamije između podneva i 14h. Zbog sigurnosnih razloga, samo pet predmeta (prozirne boce s vodom, male video kamere, mobilni tel. i ženska kozmetika) dozvoljeno je unositi unutar Tadž Mahala.
Godine 1983.Tadž Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svetske baštine, a proglašen je i jednim od Sedam svetskih čuda. (NASTAVAK NA SLED.STR.)

Pozdrav svim sajtovcima od moderatora i prevodioca - Tempeste! Želim vam prijatan boravak na našem sajtu, tu smo zbog vas!

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    1. 1 Klikni na AdBlock ikonicu u gornjem desnom uglu pretraživača - ikonica je crvena kao znak STOP
    2. 2 Ispod teksta "Pause on this site:" klikni na dugme "Always"
    3. 3 Osveži stranicu i gledaj sve besplatno