Turska kuhinja - Turske-Serije.Net

TurskeSerije
TurskeSerije
Developer: Unknown
Price: Free

Turska

Turska kuhinja

By  | 
turske sarme

turske sarme

Turska kuhinja je među najbolje na svetu. Smatra se jednom od tri glavne svetske kuhinje zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih sastojaka, ukusa i aroma koji utiču na sva čula.Kuhinja potiče iz centralne Azije, prvog doma Turaka.U turskoj kuhinji ne postoji dominantan sastojak kao sto je u Italiji pasta ili u Francuskoj sosevi.

Predjelo je obicno supa i meze, koje se sastoji od brojnih manjih toplih i hladnih jela posluženih iz posuda iz kojih jedu svi. U restoranima, konobar će najčešće meze doneti na ovalnom poslužavniku i prineti vam ga da izaberete šta ćete jesti. Tarama salata, cacik (tzaziki salata), dolma (sarmice od lišća vinove loze ili paprike punjene pirinčem), börek (burek i pite), arnavut ciğeri (kockice pržene džigerice) su samo neka od jela koja se mogu naći na tanjiru sa mezeem.

Glavno jelo je najčešće meso ili riba. Turci uz svoj obrok uvek jedu hleb, a glavna jela su često poslužena sa pirinčem. Tipično će kao prilog biti poslužena çoban salatası(čobanska salata), napravljena od paradajza, krastavca, peršuna i crnog luka, preliveno maslinovim uljem i limunovim sokom. Najpopularnije meso je jagnjetina i ona se priprema na mnogo načina, uključujući şiş kebap (šiš kebab) – grilovane kockice začinjenog mesa na ražnjiću. Još jedno jelo koje se mora probati su svakako i şiş köfteminijaturne( pljeskavice od jagnjetine. Oni koji vole začinjeniju hranu obavezno bi trebalo da probaju Adana kebap, veliki ćevap od mlevene jagnjetine uz dodatak ljute paprike i začina, oblikovan oko ravnog štapića za ražnjić. I generalno, svaka regija ima svoju varijaciju na temu kebaba. Kebabi iz Iskendera ili Burse su jakih, bogatih ukusa i prvi je nazvan prema Aleksandru Velikom, a drugi prema gradu iz koga potiče, i oba su komadi döner mesa (nešto nalik girosu) poređani preko tanke lepinje, preliveni sosom od paradajza, vrelim puterom i servirani sa jogurtom. Turci vole jela nalik na gulaše i u restoranima se mogu često naći sulu yemek or ev yemeği. Ova jela su najčešće na ulazima u restorane, u velikim loncima.

Riba i morski plodovi su dosta rasprostranjeni u Istanbulu, većim gradovima i turističkim centrima na obali. Riba je najčešće grilovana da bi joj se istakao prirodan ukus, često je u sklopu mezea uključujući midye tava (pržene dagnje), kalamar (lignje), midye dolma (dagnje u školjci, punjene  začinjenim pirinčem).
Nastavak na sledecoj strani

Hej, pozdrav! Dvoje administratora, uz naše izvrsne moderatore, konstantno brine o vama, osluškuje i ispunjava vaše želje! Rekoh dvoje, pa da se predstavimo, moje ime je Igor i zadužen sam za tehničke detalje, njeno Tina i ona je i autor i tehnički asistent. Toliko za sada, čujemo se na sajtu!

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    Kako da pauziram AdBlocker SAMO na ovom sajtu?

    1. 1 Klikni na AdBlock ikonicu u gornjem desnom uglu pretraživača - ikonica je crvena kao znak STOP
    2. 2 Ispod teksta "Pause on this site:" klikni na dugme "Always"
    3. 3 Osveži stranicu i gledaj sve besplatno